Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Február 23. 07:54, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

A szlovén parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon

 A szlovén parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon

A szlovén parlament rendkívüli ülésén több mint kétharmados többséggel engedélyezte a hadsereg ideiglenes bevetését az ország határain és rendőrségi jogosítványokkal történő felruházását a migránsáradat irányítására.

Az erre vonatkozó döntést a jelenlévők közül 69-en támogatták, és öten szavaztak ellene a 90 tagú parlamentben a hétfő késő esti szavazáson - jelentette be Milan Brglez parlamenti elnök.

A határozat értelmében a hadsereg az ország határai mentén jogosult lesz három hónapig a rendőri erőkkel közösen eljárni: tömeget irányíthat, ideiglenesen korlátozhatja a mozgásszabadságot, sőt tömeget akár fel is oszlathat.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök a törvényhozás ülését megelőző sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a katonák határra vezénylése nem hadműveletet jelent, hanem arról van szó, hogy segítenek a rendőröknek a határ őrizni és a regisztrációs pontok felé terelni azokat a migránsokat, akik esetleg a zöldhatáron keresztül lépnének be Szlovénia területére. A rendőröknek segítő katonák számát attól függően határozzák meg, hogy mekkora migránsáradattal néznek szembe.

A szlovén kormány tavaly októberben a migránsválság kezelése érdekében kezdeményezte a védelmi törvény módosítását, amellyel engedélyezik a hadsereg bevetését a határon. A törvényhozás ezt el is fogadta, ám az ügy nagy belpolitikai vihart kavart. Az Egyesült Baloldal (ZL) nevű pártszövetség, amelynek hat parlamenti képviselője van a szlovén nemzetgyűlésben, népszavazást kezdeményezett és az alkotmánybírósághoz fordult. Azzal vádolta a kormányt, hogy militarizálni akarja az országot. A parlament viszont úgy döntött, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben nem tartható népszavazás, és az alkotmánybíróság is hasonló indokkal hagyta jóvá a parlament korábbi döntését. A törvény csak ezután léphetett hatályba.

A parlament mindazonáltal korlátozta a haderő határ menti alkalmazását. A hadsereg ottani bevetését, rendőrségi jogkörökkel történő felruházását csakis az alsóház, a nemzetgyűlés engedélyezheti kétharmados többséggel, három hónapra. A kormány kérésére, rendkívüli esetben az engedély további három hónappal meghosszabbítható.

Tavaly október óta, amikor Magyarország a Horvátországgal közös határán jogi határzárat léptetett életbe, több mint 450 ezer migráns lépett a kétmilliós Szlovénia területére, hogy onnan a szomszédos Ausztria, majd más nyugat-európai országok felé folytassa útját.

Ausztria múlt péntektől naponta legfeljebb 3200 főre korlátozta az országba beengedhető migránsok számát és naponta 80-ra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát.

Címkék: határ, katona, szlovén

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik