Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Január 12. 12:53, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A pikkelysömör növeli a szívbetegségek kockázatát

A pikkelysömör növeli a szívbetegségek kockázatát

Nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a szívbetegségek kockázatára azoknak, akik pikkelysömörtől szenvednek – állítja egy új tanulmány.

A kutatók ugyanis megállapították, hogy a betegség okozta artéria-blokkolás jobban növeli a szívbetegségek kockázatát, mint azoknál, akiknek nincsen bőrbetegségük – írja az iBBC News.

Az orvosok azt tanácsolják a pikkelysömörben szenvedőknek, hogy végeztessenek el szűrővizsgálatot annak érdekében, hogy megtudják, beletartoznak-e a rizikócsoportba, vagy sem – mondja Dr. Joel Gelfand, a Pennsylvania Egyetem bőrgyógyász professzora.

A professzor hozzátette, a rizikófaktort befolyásolja a dohányzás, a vérnyomás, a koleszterin-és a vércukorszint, valamint a testtömeg index (BMI). A kutatók a a felméréshez szűrővizsgálaton, úgynevezett koronográfián átesett páciensek beszámolóit használták, és a pikkelysömörtől szenvedő, illetve az egészséges betegeket hasonlítottak össze.

A 9500 vizsgált beteg közül mindössze kétszáznak volt pikkelysömöre. Összehasonlítva a többi, szívszűrésen átesett pácienssel, nekik nagyobb valószínűséggel voltak koleszterin és súlyproblémáik. Összességében a pikkelysömörös betegek 84 százalékának volt érszűkülete, illetve koszorúér-betegsége, ezzel szemben a bőrbetegségtől nem szenvedők 75 százalékánál álltak fenn az előbbi tüntetek. A kutatók azt is megállapították, hogy annál nagyobb a szívbetegség kialakulásának kockázata, minél tovább szenved valaki a pikkelysömörtől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén