Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 03. 14:34, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A tinilányok túlbecsülik a szert

A tinilányok túlbecsülik a szert

A méhnyakrák megelőzésére HPV-vakcinát kapott kamaszlányok egy része abban a tévhitben van, hogy a továbbiakban nem szükséges a biztonságos szexre figyelnie – közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerzői rámutatnak az oltással és annak határaival kapcsolatos alaposabb oktatás szükségességére. A Merck és a GlaxoSmithKline gyógyszercégek vakcinái a humán papillómavírus egyes, genitális szemölcsöket okozó törzsei ellen nyújtanak védelmet. Ám egyik vakcina sem véd más, szexuális úton átadható fertőzések ellen.

Tanya Kowalczyk Mullins, a Cincinnati Gyerekkórház munkatársa és csoportja 339, 13 és 21 év közötti lányt, valamint több anyát kérdezett ki arról, hogy mit tudnak a HPV-vakcinák által kínált biztonságról.

A lányok közel negyede (23,6 százalék) azt hitte, hogy általában is kisebb náluk a szexuális úton átadható fertőzések kockázata a HPV-vakcinával való beoltottság következtében, ezért például az óvszer használatát is kevésbé fontosnak tartották.

A megállapítás azt sugallja, hogy az orvosoknak és a szülőknek az eddiginél alaposabban érdemes elmagyarázniuk, hogy mire szolgál a HPV-vakcina, mi ellen véd, és mivel szemben nem hatásos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során