Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 16. 14:04, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az ellenőrzés még hátra van

Az ellenőrzés még hátra van

Az európai szakértők egyetértenek abban, hogy az orosz Phobos-Grunt űrszonda el nem égett darabjai a Csendes-óceánba zuhantak, de ezt még ellenőrizni kell – közölte hétfőn az Európai Űrügynökség (ESA).

„Az ügynökség szakemberei a lehető legnagyobb figyelemmel követték az űrszonda belépését a légkörbe. A számítások azt mutatják, hogy a Csendes-óceánba zuhant, és szakértőink most ellenőrzik ezt" – mondta Darmstadtban az űrexpedíciók irányításával foglalkozó központ munkatársa az ITAR-TASZSZ-nak.

„Az űrszondát nagyon nehéz volt megfigyelni az atmoszférába való belépéskor. A berendezés darabjai óránként 21 ezer kilométeres sebességgel repültek, ezért lezuhanásuk pontos helyét nagyon nehéz meghatározni" – tették hozzá az űrügynökségnél.

A Phobos-Gruntot arra szánták, hogy a Mars pályájára állva kis távolságból tanulmányozza a Naprendszer Földhöz legközelebbi bolygóját, s egy leszálló modult küldjön a Mars Phobos nevű holdjára. A felbocsátás után azonban a szonda nem tudott ráállni a Marshoz vezető pályára, a Föld közelében maradt, s darabjai vasárnap – az orosz védelmi minisztérium közlése szerint – a Csendes-óceánba zuhantak a Chiléhez tartozó Wellington-szigettől 1250 kilométerre nyugatra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.