Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 11. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Az intelligencia nagyrészt a génekben gyökerezik

Az intelligencia nagyrészt a génekben gyökerezik

Egy friss kutatás azt sugallja, hogy az emberi intelligencia fele a génekben gyökerezik, és tejesen független a külső körülményektől.

A tudósok azonban azt is hozzátették, hogy nem egyetlen intelligens génnek köszönhető az intelligenciahányados - több, kisebb gén befolyásolja az IQ szintet.

Felfigyeltünk arra, hogy az intelligencia hányadosban megfigyelhető egyéni különbségek mintegy feléért több, kisebb jelentőségű gén a felelős. A jövőben ezekre a génekre kell koncentrálnunk, ha meg akarjuk érteni az intelligencia titkát - mondta Peter Visscher, a tanulmány társszerzője.

A tudósok már eddig is tisztában voltak azzal, hogy a magas intelligencia hányados vagy éppen az intelligencia hiánya családi halmozódást mutat, eddig azonban nem tudták biztosan, hogy a genetika és az öröklődés mekkora szerepet játszik ezekben a folyamatokban - írja a Molecular Psychiatry.

A kutatók szerint ezek az eredmények rengeteg kérdést vetnek fel: többek között azt, hogy egy gyerek fejlesztésében mekkora eredményeket érhetnek el a tanárok és a szülők, és hogy az iskolai teljesítmény milyen mértékben javítható a rosszabb képességű diákoknál.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt