Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Március 23. 07:09, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

„Börtönön belüli börtönbe” mehet a gyilkos

„Börtönön belüli börtönbe” mehet a gyilkos

A norvég kormány törvényjavaslattal akarja elérni, hogy a tömeggyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik élete végéig bezárva maradjon – jelentette a norvég TV2.

„Egy páciens saját biztonsága érdekében bezárva maradhat egy kezelőintézetben mindaddig, amíg a rendőrség feltételezi annak veszélyét, hogy valaki megtámadhatja elkövetett tette miatt” – idézi a belga De Morgen újság internetes kiadása csütörtökön a norvég TV2-t. A norvég televízió szerint a kormány április közepén nyújtja be szavazásra a parlamentnek a törvényjavaslatot.

Breivik bevallotta, hogy tavaly július 22-én két merényletet követett el, Oslóban és Utoya szigetén, amelyekben összesen 77 embert gyilkolt meg. A merénylőről készült első szakvélemény gyengeelméjűnek nyilvánította, amelyet védőjével együtt megtámadott. A második pszichológiai vizsgálat szerdán zárult le. Amennyiben a bíróság elfogadja, hogy elmebeteg, akkor börtön helyett zárt intézet vár rá.

Ha a kormány javaslatát megszavazza az oslói parlament, akkor a zárt intézeten belül alakítanak majd ki egy saját, külön zárkát Breiviknek, ahogyan az intézet igazgatója nyilatkozott, már dolgoznak „egy börtönön belüli börtön" létrehozásán.

A norvég ügyészség egyébként március elején hivatalosan vádat emelt „terrorista cselekedetek” és „szándékos emberölés” címén Breivik ellen. Az ügyészek közölték, hogy először olyan ítéletet szeretnének elérni, amely pszichiátriai kezelést ír elő a tömeggyilkos számára. Ám később a börtönbüntetés is szóba jöhet, ha egy majdani újabb szakértői vizsgálat azt állapítaná meg, hogy a férfi mégis beszámítható.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.