Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Június 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Egészségügyi államtitkárság: a szakemberhiány felszámolását is segíti, hogy többen tanulhatnak

Egészségügyi államtitkárság: a szakemberhiány felszámolását is segíti, hogy többen tanulhatnak

Az egészségügyi ágazatban tapasztalható szakemberhiány fokozatos felszámolását segíti, hogy az idén országszerte az eredetileg meghirdetettnél többen vehetnek részt az általánosorvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzésben - hangsúlyozta az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a keddi kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a szeptemberben induló tanévben ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal.

A módosítás értelmében 2400-zal több hallgatót vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikushallgatók, hétszázzal a mezőgazdasági képzésre felvehetők száma. Az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám.

Az államtitkár azt is elmondta: szeptembertől az iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamán bevezetik kötelező jelleggel a heti öt testnevelésórát, illetve testmozgást, ettől a gyermekek egészségi állapotának jelentős javulását várja a kormány.

Az egészségügyi államtitkárság nagy eredménynek nevezte, hogy a felsőoktatási keretszámok és ösztöndíjak meghatározásakor az egészségügy kiemelt helyet foglal el. Mint kifejtették: 'az orvosképzés jelentőségét jól jelzi az a tény', hogy az 1800 meghirdetett férőhely mindegyikén teljes állami ösztöndíjjal tanulhatnak a sikeresen pályázó diákok. Az egészségügyi felsőfokú szakképzésben több mint 3000 férőhelyre jelentkezhettek teljes ösztöndíjjal a diákok - tették hozzá.

A közlemény szerint az egészségügyi államtitkárság népegészségügyi szempontból kiemelten fontosnak tartja a magyar lakosság - különös tekintettel a gyermekek - mozgáskultúrájának és sportági ismereteinek a fejlesztését. Ezért rendkívül jelentősnek tartják a mindennapos testnevelés bevezetését az alap- és középfokú oktatásban, az államtitkárság tervei szerint ez már középtávon is hozzájárul a lakosság egészségi állapotának tartós javulásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket