Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre többen válnak fizetésképtelenné

Egyre többen válnak fizetésképtelenné

Lineárisan nőtt évről évre a cégek bedőlési aránya az elmúlt 5 évben, és mára szinte megduplázódott a 2008-as szinthez képest, áll a Bisnode csoporthoz tartozó Bisnode PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató tavalyi évre vonatkozó gyorsjelentésében. A gazdasági helyzet javulásáról sajnos nem beszélhetünk, a növekvő fizetésképtelenség azonban egy kockázattudatosabb és óvatosabb cégvilágot teremtett, de sajnos ehhez a cégek egy részének a saját bőrén kellett megtapasztalnia a válság hatását.

2008-ban még 2,33 százalékos bedőlési arány (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) volt jellemző a hazai vállalkozásokra, mára ez az érték már elérte a 4,07 %-ot. A válság elején 100 cégből átlagosan kettő vált egy év alatt fizetésképtelenné, mára ez a szám már 4. 2008 és 2012 között gyakorlatilag lineárisan nőtt a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya. A legnagyobb ugrás a válság kezdete után (2008-2009 fordulóján) volt, azóta évente átlagosan 0,4 százalékponttal nőtt a bedőlési arány. Keleti József, a Bisnode csoport magyarországi Country Managere elmondta, hogy sajnálatos módon jól látszik, hogy évről évre egyre több vállalkozás válik fizetésképtelenné, és még mindig nem beszélhetünk arról, hogy ez a tendencia megfordulna. Keleti József hozzáfűzte, hogy az elmúlt években a növekvő fizetésképtelenségi kockázatot és az ebből adódó veszteségeket egyre több cég sajnos a saját bőrén tapasztalta meg, így az üzleti tudatosság, a nemfizetési kockázatok kivédésére való törekvés egyre inkább jelen van a magyar gazdaságban, a vállalkozások egyre óvatosabbak. Hosszú távon azonban azok a cégek lehetnek sikeresek, akik a romló helyzet ellenére nem csupán előrefizetéssel szolgáltatnak, hanem azok, akik üzleti partnerenként egyenként mérlegelik a nemfizetés kockázatát és ennek megfelelően alakítják ki a fizetési feltételeket.

A felszámolások és csődeljárások növekvő száma mellett az tapasztalható, hogy ugyan még mindig nő hazánkban a vállalkozások száma, azonban a növekedés mértéke egyre kisebb és az elmúlt évben lényegesen kisebb mértékű a cégszám-gyarapodás, mint a korábbi években. Ma közel 562 ezer cég működik Magyarországon, míg 2008 elején majdnem 490 ezer működő vállalkozást jegyeztek hazánkban. Az elmúlt 5 év alatt azonban nem azonos mértékben nőtt a cégek száma. 2008-ról 2009-re még 5 százalékos cégszám-növekedéssel kellett számolni, 2011-ről 2012-re 1 százalék alá süllyedt a cégek számának emelkedése. Amennyiben a jelen tendencia tovább folytatódik 2013-ban akár a mainál kevesebb aktív vállalkozással számolhatunk. Ez nem feltétlenül negatív tendencia, amennyiben egy kisebb, de stabilabb és fejlődni, növekedni képes cégszerkezetet eredményez. Az elmúlt időszakban a hatóságok, a NAV is több olyan lépést tett, ami a látszatvállalkozások létezését, valamint a korábban tartozásokat maguk után hagyó cégek más néven, büntetlenül történő újraalapítását próbálta megfékezni. Emellett a cégek növekvő kockázattudatossága is ezt a tendenciát erősíti, mivel a korábbi évekkel ellentétben már nem bíznak meg „vakon” üzleti partnereikben. Remélhetőleg a válságból való kilábalás mellett egy stabilabb cégszerkezetet is kapunk majd.

Magyarországra az elmúlt évekre egy tanulási folyamat volt jellemző. Mára a cégek nagy része - cégmérettől függetlenül – felismerte, hogy nemfizetésből adódó kockázatok csökkenthetők, a veszteségek nagy része megelőzhető. Így ma már egyre több cég áll tudatosan az üzletkötéshez, és ellenőrzi szerződéskötés előtt üzleti partnere megbízhatóságát. A jövőben az várható, hogy még több cég lép erre az útra, és a kisebb méretű vállalkozások közül is egyre többen fognak élni a cégminősítés lehetőségével, hogy elkerüljék a veszteségek.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során