Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Augusztus 07. 07:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Fokozódik a hőség, hosszabb lett hőségriadó

Fokozódik a hőség, hosszabb lett hőségriadó

Meghosszabbítja a hőség miatt elrendelt figyelmeztetést és ezzel együtt a szintjét másodfokúról harmadfokúra, hőségriasztásról hőségriadóra emeli az országos tisztifőorvos.

- közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.
Az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a korábban kiadott hőségriasztást péntektől harmadfokúra, azaz hőségriadóra emelik, ezzel együtt augusztus 11-éig, kedd éjfélig meg is hosszabbítják.

Azt írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől tovább fokozódik a hőség, a napi átlaghőmérséklet először az északnyugati megyékben, később pedig már máshol is elérheti és tartósan meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Frissítő, helyi záporok, zivatarok pénteken, majd a jövő hét közepétől várhatók. Tartós lehűlés jelei egyelőre nem látszanak.

Az időjárás-előrejelzés alapján valószínű a pénteken életbe lépő hőségriadó meghosszabbítása is, arról az országos tisztifőorvos várhatóan kedden dönt - jelezte az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ismételten felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, továbbá 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, és senki se hagyjon gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban - figyelmeztettek.

Az ajánlás szerint lehetőség szerint mindenki tartózkodjon több órát légkondicionált, hűtött helyiségben. Azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatosságra intik az autóvezetőket, a déli órákban a vízparton pihenőknek is azt ajánlják, hogy kerüljék a napozást, valamint felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Tengelits András, az ÁNTSZ kommunikációs vezetője az MTI-nek korábban elmondta, az elmúlt évek adatai szerint 2012-ben és 2010-ben fordult elő az, hogy négy hőséghullámra kellett figyelmeztetni, de 2008-ban öt riasztást kellett kiadni a nagy meleg miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.