Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 05. 10:59, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Gáztól károsodtak az egri múzeum műtárgyai

Gáztól károsodtak az egri múzeum műtárgyai

Súlyosasan károsodott az egri Dobó István Vármúzeum több mint 700 műtárgya egy négy évvel ezelőtti fertőtlenítés során - közölte hétfőn a heol.hu Heves megyei hírportál.

A múzeum Sas úti raktárbázisán 2008-ban történt gázos fertőtlenítés nyomán a vármúzeum több mint 700 műtárgya súlyosan károsodott, és nem zárható ki, hogy a felhasznált vegyszer az ott dolgozók egészségére is ártalmas lehetett. Az értesülést megerősítette Benedek István, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) vezetője is - közölte a weboldal.
Mint elmondta: a Sas úti raktárbázisban, ahol legalább 32 ezer vegyes összetételű kerámia, textil, bútor, viselettörténeti, képzőművészeti, műszaki tárgyi emlék volt elhelyezve, még 2007-ben súlyos rovar- és gombafertőzés lépett fel.
Ezért, a biológiai vagy kémiai fertőzések, valamint a tömeges műtárgykatasztrófa megelőzése érdekében a vármúzeum egy pályázat nyomán 2008. július 3. és 11. között gázosítással történő fertőtlenítést végeztetett.
A műtárgyak károsodása, csak 2011-ben jutott az akkori fenntartó, a Heves Megyei Önkormányzat tudomására, ami után belső vizsgálatot rendeltek el. Ennek során kiderült: a raktárban tárolt tárgyakon már 2009-ben elváltozások jelentkeztek, azonban az akkori illetékesek érdemi lépéseket nem tettek.
A három évvel ezelőtti tételes átvizsgálás során 653 különféle műtárgy károsodására derült fény. Ezeket a gázosítás körülményei indították el, és leginkább a sárga- és vörösréz, arany, ezüst vagy aranyozott, ezüstözött fémtárgyak, illetve ezekkel az anyagokkal díszített, átszőtt textíliákat érintette.
Benedek István azt mondta a heol.hu-nak, hogy jelenleg is több szakértő dolgozik a kezelési tervek elkészítésén és a kármentesítésen.
Mivel ilyen jellegű mentesítésre nincs kialakult gyakorlat az egri szakemberek folyamatosan együtt dolgoznak a Magyar Nemzeti Múzeum Műtárgyvédelmi és Restaurátor Főosztály vezetőjével illetve kollégáival. E tevékenységet, a Nemzeti Kulturális Alap közel másfél millió forinttal támogatta.
A legfertőzöttebb közel 700 tárgyat elkülönítették és elszállították, több mint felének már részleges restaurálása is megtörtént.
Hangsúlyozta, hogy korábbi fenntartó megyei önkormányzat, illetve a minisztérium csupán évekkel később kapott érdemi információt a történtekről, akkor sem a teljes valóságot.
A károsítás óta eltelt négy esztendő ellenére viszont olyan bizonyító erejű dokumentumok kerültek elő, amelyek alapján a Heves Megyei Múzeumi Szervezet ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Egri Rendőrkapitányságon.
Abban bíznak, hogy a nyomozó hatóságnak sikerül az eddig nem ismert részleteket kiderítenie és a felelősöket megtalálnia, hiszen az okozott kár mindannyiunk közös nemzeti kulturális értékeit érte - fűzte hozzá az igazgató.

Címkék: Múzeum-baleset

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár