Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 27. 14:07, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

GKI: az építőiparban a legrosszabb a helyzet

GKI: az építőiparban a legrosszabb a helyzet

Februárban csaknem egyéves csökkenés után a tavaly őszi szintre, 22,5 pontra erősödött vissza a GKI-Erste konjunktúraindex értéke.

A felmérés szerint a bizalmi index januárhoz képest az építőipar kivételével minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult. Emellett a lakosság várakozása a saját várható pénzügyi helyzetéről és megtakarítási képességéről is javult. A jelen helyzet megítélése kevésbé, a jövőé viszont érezhetően kedvezőbb lett.


Az üzleti szférán belül az ipari és szolgáltató cégek várakozása jelentősen, a kereskedelmi vállalkozásoké minimálisan javult, az építőipariaké viszont érezhetően romlott. Az ipari bizalmi index most négy rossz hónap után érdemben erősödött, visszatért a 2011. őszi szintre. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállomány – ezen belül az export – megítélése javult, a saját termelésű készleteké kissé romlott. Az építőipari bizalmi index – a januári stagnálás után – februárban határozottan csökkent. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan szignifikánsan javult, a rendelésállomány és a foglalkoztatási lehetőségek megítélése viszont kedvezőtlenebbé vált. A kereskedelmi bizalmi index februárban minimálisan, a januári romlásnál sokkal kisebb mértékben emelkedett. A rendelések megítélése sokkal pozitívabb lett, az eladási pozícióé viszont romlott, a készletszinté stagnált. A szolgáltatói bizalmi index korrigálta az előző kéthavi visszaesés jelentős részét. Az üzletmenet megítélése még kissé rosszabb, a forgalmi kilátásé viszont sokkal kedvezőbb lett.

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, de mindenhol több a létszám csökkentését, mint a bővítését tervező vállalkozás. Gyengült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés mértéke és köre az építőipar kivételével minden ágazatban csökkent. Ez utóbbi esetében viszont enyhült a deflációs nyomás, bár továbbra is az árcsökkenést előre vetítők vannak többségben az áremelésre készülőkkel szemben. A fogyasztók inflációs várakozása viszont az öthónapos erősödést követő januári enyhülés után ismét erősödött. Februárban a magyar gazdaság helyzetének megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is sokat javult, de továbbra is a romlást valószínűsítők vannak nagy többségben.

A GKI fogyasztói bizalmi index a közel másfél éve tartó szinte folyamatos csökkenését megtörve februárban emelkedni tudott, s kissé a 2011. decemberi érték fölé kapaszkodott. Februárban a lakosság pesszimizmusa szinte minden tekintetben - saját várható pénzügyi helyzete és megtakarítási képessége, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetősége - oldódott. A jelen helyzet megítélése kevésbé, a jövőé viszont érezhetően kedvezőbb lett.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során