Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2018. Augusztus 23. 07:23, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már tíz megyét érint az afrikai sertéspestis Romániában

Már tíz megyét érint az afrikai sertéspestis Romániában

Romániában már tíz megyét érint a 41-ből az afrikai sertéspestis járvány a korábbi nyolc után, 156 településen összesen 725 gócpont szerepel a hatóságok nyilvántartásában

- közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság szerdán. A hatóság összegzése szerint eddig összesen 117 704 sertést pusztítottak el azokon a kereskedelmi farmokon és magángazdaságokban, ahol felütötte a fejét a járvány.

Románia észak-nyugati részén továbbra is három megyét érint a járvány: Szatmár, Bihar és Szilágy megyében bukkantak eddig a kórokozóra. A járvány az ország dél-keleti részén terjed jobban, az eddigi öt megye (Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita és Galati) mellett a Duna-parti Calarasi és a román fővárost körülvevő Ilfov megyében is megjelent az afrikai sertéspestis.

Romániában először tavaly július végén mutatták ki a kórokozót Szatmárnémetiben. Az észak-nyugati részen 14 település érintett, több mint 1300 házi sertést kellett megsemmisíteni. A dél-keleti részen 142 településen több mint 46 200 sertést pusztítottak el a háztáji gazdaságokban, nyolc kereskedelmi farmon pedig további 70 ezer állatot öltek meg.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy minden gyanús esetet jelentsenek, hogy idejében lépni tudjanak a kórokozó terjedésének megfékezése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.