Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 18. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Minden harmadik esetben kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal vagy dohánytermékkel

Minden harmadik esetben kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal vagy dohánytermékkel

Félidőnél tart a fogyasztóvédelmi hatóság nyári főszezoni ellenőrzése

Az idegenforgalmi főszezon ellenőrzési időszakának első felében — 2011. június 20. – július 22. között — 868 vendéglátó egységet, illetve 49 személyszállító taxi-vállalkozást ellenőrzött országszerte a fogyasztóvédelmi hatóság. Az ellenőrzések során a felügyelőségek összesen 882 próbavásárlást folytattak le, melynek 11%-ában tártak fel valamilyen szabálytalanságot, leginkább azt, hogy hiányosan mérték ki az italok mennyiségét, megkárosítva ezzel a fogyasztót. A vizsgálat során 60 esetben ellenőrizték a fiatalkorúak kiszolgálási tilalmát, amely ellenőrzések 30%-ában valósult meg jogsértés (11 esetben alkohollal, 5 esetben cigarettával és 2 esetben alkohol-, és dohányáruval is kiszolgálták a fiatalkorút). Előfordult olyan eset is, amikor a sört kérdezés nélkül kiszolgáló alkalmazott a dohányterméket már nem adta át a fiatalkorúnak, hivatkozva az életkori tilalomra.


A főszezoni ellenőrzések célja, hogy biztosítsa a különböző idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások megtartását, ezzel elősegítve a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmét és a megfelelő tájékoztatáshoz való jogának érvényesülését.

Az idegenforgalmi témavizsgálat keretében a hatóság elsősorban a sok vendéget vonzó vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness és gyógyturisztikai helyek, illetve különféle fesztiválok, rendezvények, városközpontok vendéglátó-ipari egységeinek ellenőrzésére koncentrál, emellett sor kerül a személytaxi-szolgáltatás, a fiatalkorúak dohány-, illetve alkoholtermékekkel történő kiszolgálásának, illetve előbbi termékeket népszerűsítő gazdasági reklámok ellenőrzésére is.

A vendéglátóhelyek ellenőrzési kifogásolásai között jellemzően a vásárlók tájékoztatása körében találták a legtöbb hiányosságot:

- szabálytalan ártájékoztatás,
- a kitelepült kereskedők adataikat nem írták ki,
- nem rendelkeztek hiteles mérleggel
- a felszolgálóval működő egységekben a külső ártájékoztatásra vonatkozó jogszabályi előírások nem teljesültek

A témavizsgálat keretében — a korábbi évekhez hasonlóan — sor került a 18. életévüket be nem töltött személyek alkohol-, illetve dohánytermékkel történő kiszolgálásának ellenőrzésére, melyet 16-18 év közötti fiatalkorúak bevonásával végeztek a felügyelőségek. A vizsgálat során 60 esetben ellenőrizték a fiatalkorúak kiszolgálási tilalmát, amely ellenőrzések 30%-ában valósult meg jogsértés (11 esetben alkohollal, 5 esetben cigarettával és 2 esetben alkohol-, és dohányáruval is kiszolgálták a fiatalkorút). Előfordult olyan eset is, amikor a sört kérdezés nélkül kiszolgáló alkalmazott a dohányterméket már nem adta át a fiatalkorúnak, hivatkozva az életkori tilalomra.

Az ellenőrzések során a felügyelőségek összesen 882 próbavásárlást folytattak le. A próbavásárlások több mint felében a térfogatra értékesített termékek visszamérése került sor. Ezen esetek 11%-ában tártak fel valamilyen szabálytalanságot, leginkább azt, hogy hiányosan mérték ki az italok mennyiségét, megkárosítva ezzel a fogyasztót. A további kifogásolások esetei: a hiteles mércék hiánya, többletszámolás, hiányzó egységár/eladási ár, nem volt megfelelő tájékoztatás a nyitvatartási időről, a vásárlók könyvét nem tartották könnyen hozzáférhető helyen, illetve hiányzott a dohányzásra kijelölt hely jelzése.

A dohány- és alkoholtermékek vendéglátó-ipari egységekben kihelyezett reklámjainak vizsgálatát az első hónap alatt 104 alkalommal vizsgálták, 1 esetben került sor kifogásolásra.

A személytaxik ellenőrzése során 49 ellenőrzésből 9 végződött kifogásolással. Hiányosságként a következők fordultak elő: nem egyeztek meg egymással a kihelyezett díjtáblázatok, nem teljesítették a nyugtaadási kötelezettséget, az ártájékoztatás betűnagysága nem volt megfelelő, illetve csak egy helyen volt kihelyezve ártábla a kötelező kettő helyett.

A vendéglátóhelyek kifogásolási aránya összességében 35%, míg a taxiké 18%-os volt.

A vendéglátó egységek terhére összesen 219 kötelezésről szóló határozat született, s 11 esetben a kötelezés mellett fogyasztóvédelmi bírság került kiszabásra. Szabálysértési jogkörben a felügyelőségek 32 figyelmeztetést és 4 pénzbírságot tartalmazó határozatot adtak ki. A taxiellenőrzések során 7 esetben került sor kötelezést tartalmazó határozat kiadására, szabálysértési eljárás során pedig 2 figyelmeztetést adtak ki a felügyelőségek.

A nyári főszezonhoz kapcsolódó fogyasztóvédelmi ellenőrzések augusztus végéig folytatódnak.

Jelentősen javult a helyzet a hatóság által ellenőrzött nagy rendezvényeken is. A Forma 1 Magyar Nagydíj idején a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége által a vendéglátó egységeknél elvégzett vizsgálatok eredményeképpen a hatóság megállapította, hogy az ellenőrzött 47 kitelepülésből 7 esetében került valamilyen jogsértés megállapításra, ami 15 %-os kifogásolási arányt jelent. Mindehhez képest a 47 próbavásárlásból mindössze 1 esetben történt jogsértés, itt a próbavásárolt termék eladási árának feltüntetése hiányzott. A felügyelők vásárlói megkárosítással egyáltalán nem találkoztak.

A Sziget Fesztiválon a tapasztalatok még kedvezőbbek voltak: a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége összesen 173 egységet ellenőrzött, ebből kifogás alá 17 kitelepülés esett, így a kifogásolási arány mindössze 9.8 %-os volt. Tovább javítja az összképet, hogy a kifogásolt egységek közül 14 vállalkozás a fesztivál időtartama alatt a hatóság felhívására a hiányosságokat pótolták. Mindössze két esetben indult szabálysértési eljárás, mert a tömegre értékesített termékek eladásakor, a csomagolóanyag súlyát nem tárázták ki, azt a termék súlyába belemérték, illetve kettős árfeltüntetést alkalmaztak és a fizetés során a magasabb árat érvényesítették. A többletszámolás összege ezekben az esetekben 570.- Ft volt.

Címkék: ellenőrzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.