Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Január 13. 06:27, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mindenki jól jár az új rendszerrel

Mindenki jól jár az új rendszerrel

A betegek, illetve az állam költségeinek csökkenése mellett a gyógyszertári készletgazdálkodás szempontjából is előnyös lesz az új gyógyszerfelírási rendszer.

Mondta Bartus György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke csütörtökön az MTI-nek.

A Magyar Közlöny múlt keddi számában jelent meg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelete az egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról, eszerint márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.

Az egészségügyi államtitkárság másnap az MTI-nek a szabályváltozásokat úgy indokolta: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek oka sokszor, hogy a betegség változása vagy mellékhatások jelentkezése miatt időközben már más gyógyszerre, hatáserősségre állítja át az orvos a beteget. Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett a gyógyszerért, de végül nem használják fel, hanem kidobják, ami évente több milliárd forint veszteség.

Össztársadalmi szempontból hasznos

A gyógyszerészek szerint az általános gyógyszerfelírási szabályok ezen korrekciója bár a gyógyszertárban többletmunkát okoz, össztársadalmi szempontból hasznos lesz. Mint Bartus György, az MGYK alelnöke elmondta, a gyógyszertáraknak úgy kell felkészülniük, hogy készletükből ki tudják szolgálni a betegeket.

Korábban különösen a kis és közepes forgalmú gyógyszereknél előfordulhattak nagyobb kiugrások. Például ha egy készítményből általában havonta nagyjából tíz doboz fogyott, de jött egy beteg, aki ebből háromhavi adagként elvitt kilencet, a patikának újra rendelnie kellett a készítményből, hogy a többi betegnek is jusson. Az új szabályozás viszont a patikákban racionálisabb készletgazdálkodást tesz lehetővé, ami a mai forrásszűkös világban nem elhanyagolható szempont – tette hozzá.

Legfeljebb 30 napra

Bartus György kiemelte: a gyógyszerkiváltásban a legnagyobb változás az lesz, hogy míg korábban legalább 30 napi, a jövőben legfeljebb 30 napi adagot lehet kiváltani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy gyógyszer csomagolásában kevesebb mint harminc, mondjuk 28 napi adagot tartalmaz, abból a gyógyszerésznek kettőt kellett adnia. Márciustól viszont – hacsak az orvos nem írja fel a vényre, hogy 56 napra ellátva – csak egy 28-as csomagolású doboz lesz kiadható.

Az MGYK alelnöke hangsúlyozta: beállított terápia mellett a betegnek továbbra sem kell havonta orvoshoz járnia. Ha az orvos úgy ítéli meg, három vényen elláthatja betegét három hónapra elegendő gyógyszerrel. Indokolt esetben az orvosnak továbbra is megengedett a betegek speciális élethelyzetére tekintettel egy vényre akár egy évre elegendő gyógyszert rendelni.

A gyógyszertárakban is számítanak a rendszer átállításával általában járó zökkenőkre. Fontos feladat, hogy a betegekkel megértessék az új szabályozást. Bartus György arra is kitért, hogy a jövőben többször találkoznak majd a betegek és a gyógyszerészek, ez pedig a gyógyszerészi gondozást, a terápiakövetést és a gyógyszerelési problémák csökkentését is segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén