Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Január 12. 12:43, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Népszerűsíteni akarja az ÁKK az állampapírokat

Népszerűsíteni akarja az ÁKK az állampapírokat

Nagyobb szabású médiakampányt indít január közepétől a lakossági állampapír-vásárlás növelése érdekében az Államadósság Kezelő Központ.

Az, hogy szükség van az állampapírok népszerűsítésére, az aligha lehet kérdéses a Magyar Nemzeti Bank adatainak ismeretében, ezek szerint ugyanis a háztartások állampapír-állománya az elmúlt időszakban mélypontra süllyedt – írja a Világgazdaság.

A kampány háttereként az szolgál, hogy az ÁKK központ növelni kívánja a belföldi befektetők, ezen belül a lakosság részét az államadósság finanszírozásában.Tavaly november végén a lakosságnál lévő állampapírok értéke a forint és a deviza alapú értékpapírokat összeadva is alig érte el a 770 milliárd forintot, vagyis az államadósság kevesebb, mint 3,8 százaléka volt lakossági értékpapír-számlákon. A lakossági megtakarításokra pedig nagy szükség van az állampapír-piacon, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, a kisbefektetők az intézményekkel ellentétesen viselkednek: olyankor vásárolják ezeket az eszközöket, amikor a nagybefektetők eladnak, így képesek a nagy piaci ingadozások csillapítására. A magyarországi kisbefektetők állampapíroktól való idegenkedése már évek óta fennáll, a válsággal pedig csak rosszabb lett a helyzet. A háztartásoknál lévő állomány 2009 közepén csúszott először 800 milliárd forint alá, és azóta sem kapaszkodott e lélektani határ fölé, ekkoriban esett a lakosság részesedése is az összvolumenből tartósan 4 százalék alá.

A lakossági kisbefektetők minden magyar állampapírhoz hozzájuthatnak (az intézmények csak a kötvényeket és a diszkont kincstárjegyeket vásárolhatják meg), a kifejezetten lakosságnak szóló értékpapírok iránt azonban az elmúlt években megcsappant a kereslet. A fénykorában, 2006-2007 környékén még 300 milliárd forintnál is több pénzt vonzó kamatozó kincstárjegyek állomány ma már alig 80 milliárd forint, a Postán kapható Kincstári Takarékjegyekben pedig csak mintegy 220 milliárd forint van. Bár busás, 6 százalékos infláció fölötti kamatot ígért, mégis döcögősen indult 2009-ben az első Prémium Magyar Államkötvény értékesítése, 2010-re viszont ez a lakossági állampapír-típus kifejezetten sikertermékké változott. Az abban az évben kibocsátott három sorozatban több mint 120 milliárd forintnyi befektetés áramlott. A tavaly indult két sorozat ezzel szemben alig 4 milliárd forintnyi tőkét vonzott.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén