Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 10. 08:00, péntek | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Romániában is megjelent az omikron Dél-Afrikában terjedő BA.5-ös alváltozata

Romániában is megjelent az omikron Dél-Afrikában terjedő BA.5-ös alváltozata

Romániában is megjelent a koronavírus omikron variánsának az a BA.5-ös jelzésű alváltozata, amely újabb megbetegedési hullámot okozott Dél-Afrikában

- közölte csütörtökön a G4Media hírportál a közegészségügyi intézet (INSP) heti összesítését ismertetve.

A lap szerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az "aggodalomra okot adó" kórokozók közé sorolta az utolsó, ötödik járványhullámért felelős omikron vírusmutáció új, BA.5-ös alvariánsát. A romániai laboratóriumokban múlt héten elvégzett, 83 szekvenciális elemzés során három esetben azonosították az új alvariánst.

"Ez bizony rossz hír, amelyről azt reméltük, hogy legfeljebb ősszel érkezik" - kommentálta Facebook-oldalán a bejelentést Octavian Jurma temesvári orvos, a romániai koronavírus-járvány egyik legtöbbet idézett kutatója. Szerinte már csak idő kérdése, hogy az omikron három új alvariánsa közül legfertőzőbbnek bizonyult BA.5 mikor válik dominánssá, a jelenlegi BA.2-es alváltozattal szemben.

Rámutatott: hiába hoz Románia olyan "politikai döntést", hogy vége a világjárványnak, ha a vírus ezzel nem ért egyet. A szakember szerint a BA.5-ös alvariáns eléggé fertőző ahhoz, hogy a vártnál korábban, már nyáron elindítsa a hatodik járványhullámot Romániában. Jurma szerint a BA.5-tel szemben vajmi kevés védelmet nyújt az, ha valaki átesett már fertőzésen a koronavírus egyik korábbi mutációjával: ez az alvariáns ugyanis megkerüli a betegséggel szerzett immunválaszt és csak a teljes átoltottság - a harmadik, emlékeztető oltást is beleértve - nyújt védelmet a súlyos megbetegedés ellen.

A Mediafax hírügynökség által idézett szakember szerint a negyedik adaggal érdemes augusztusig várni, hogy friss legyen, amikor jön az újabb járványhullám, másfelől addig talán megjelenik a vakcinának az omikron vírusmutációra kifejlesztett változata. Octavian Jurma szerint Románia most már túl lazán viszonyul a koronavírushoz, az ország a "legbarátságosabb" vakációs úticél lehet Európában az oltatlanok számára, ugyanakkor azt tanácsolta polgártársainak, hogy ne menjenek külföldre nyaralni, ha nem olttatták be magukat.

Romániában egyébként leállt az esetszámok csökkenése, ellaposodott a járványgörbe, sőt, az utóbbi hét napon már valamivel több fertőzést diagnosztizáltak, mint a megelőző héten. Az új esetek mozgóátlaga már egy hete napi 320 körül ingadozik, a betegség számlájára írt halálesetek átlagos száma a hét eleje óta napi kettőre csökkent.

Az egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 341 új fertőzést diagnosztizáltak. Jelenleg 434 koronavírusos beteget kezelnek a kórházakban - ez tíz százalékos csökkenés az egy héttel korábbi adathoz képest, az intenzív terápián azonban jelentősebb - 40 százalékos - volt az utolsó héten a javulás: a súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma a napokban 50 alá csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése