Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 18. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Svájc nem rögzít, csak lazít

Svájc nem rögzít, csak lazít

A befektetők csalódottak voltak a szerdai svájci kör után.

A piaci pletykákkal szemben a svájci jegybank nem jelentett be árfolyam-rögzítési célt az euróval szemben, csak plusz likviditás biztosításáról döntött a bankok számára. A korábbi 120-ról 200 milliárd svájci frankra emelik azt a látra szóló betétmennyiséget, amelyet a kereskedelmi bankok tartanak a központi banknál.

Ez az óvatos frankmennyiség növelés, csalódást okozott a piacon. Mint ahogy az is, hogy a kormány 2 milliárd frankos gazdasági támogatásról döntött mindössze az erős frankárfolyam ellensúlyozására, amely miatt főleg a svájci exportőrök szenvednek. Nagy mozgás volt egyébként tegnap a frank árfolyamában. A kurzus 234 és 242 között ugrált. Most éppen 236 forintot kell adni a svájci frankért.

Idehaza a kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint 576 ezer háztartásnak van lakáscélú jelzáloghitele, és minden ötödik magyart érinti a lakáshitelezés. Az eladósodott háztartások közel felének van devizaalapú lakáskölcsöne. A kormány kampányba kezd az árfolyamrögzítés mellett. Jelen pillanatban ugyanis a fizetési nehézségekkel küzdő adósoknak ez jelentheti az egyetlen túlélést. Persze nagy kérdés, hogy mi lesz 2014 után, a még inkább feltornyosuló hitelekkel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.