Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Augusztus 15. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Szerdára 30 centivel emelkedhet a Duna vízszintje

Szerdára 30 centivel emelkedhet a Duna vízszintje

Jelenleg nagyon alacsony a vízállás a Dunán, de jövő szerdára körülbelül 30 centiméterrel fog emelkedni a vízszint a hét elején lehulló csapadék miatt.

mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatornán pénteken.

A hazai folyók vízszintje a hosszú ideje tartó hőség miatt nagyon alacsony, a Tiszán, a Dunán és a kisebb folyókon is már sokfelé megközelíti a vízállás a valaha mért legkisebb szintet - közölte. Példaként említette, hogy a Tiszán, a Kisköre-alsó vízmércénél a vízszint egy centivel, Szolnokon kettővel haladja meg a valaha mért legkisebb vízállást, Dél-Magyarországon már vannak kiszáradt medrek is, Nyugat-Magyarországon, a Kerkában pedig már alig van víz.

Siklós Gabriella hozzátette: a Dunán Dunaföldvár és Szob között 12 olyan gázló van, ahol az alacsony vízállás miatt alapos körültekintést igényel a hajózás, a legkritikusabb a helyzet Gödnél. Mindezek ellenére sem a Dunán, sem a Tiszán nem kellett jelentős vízminőségi problémákkal megküzdeni.

Augusztus 17-ére és 18-ára a meteorológusok a Duna és a Tisza vízgyűjtő területére is jelentős mennyiségű, 10-70 milliméter közötti csapadékot jeleznek, ami azt jelenti, hogy megemelkedik majd a folyók vízszintje - ismertette. Példaként említette, hogy Budapestnél a Duna vízszintje most 106 centiméter, de a vízgyűjtő területen lehulló csapadék hatására jövő szerdára 135 centi körülire fog emelkedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.