Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 26. 07:47, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Tizenkilencedik századi falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeiben

Tizenkilencedik századi falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeiben

Az 1800-as évek végén készült falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeinek restaurálása során.

Ugyancsak a várnegyedben található Kisszemináriumban pedig megtalálták az épület egykori kápolnáját - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek Vavra Áron műemléki projektvezető.

Vavra Áron közölte: a Kanonoki Ház emeletének több helyiségében is találtak 19. századi mennyezeti festményeket, melyeket az előző korokat idéző, historizáló, részben neoreneszánsz stílus jellemez.

Az alkotó személyét nem ismerjük, a festmények mindegyike nonfiguratív, és a teljes restaurálás után igen látványos képet fognak mutatni - tette hozzá a szakember.

A Kanonoki Ház szomszédságában található a Simon Ház, melynek mennyezete szintén a Kanonoki Házhoz hasonló motívumokkal díszített. Fontos szerepet játszott a 20. századi történelemben ez az épület, hiszen Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek 1945-ben több hónapot töltött itt, miután a nyilasok fogságából szabadult.

A Simon Ház a veszprémi várnegyed kanonoki épületei közé tartozik, ezekben éltek a püspök tanácsadó testületéhez, a káptalanhoz tartozó magasabb rangú katolikus papok, a kanonokok - olvasható az MTI-hez eljuttatott a közleményben.

Szintén a várbéli kanonoki soron található a későbarokk stílusú, 1770-ben készült Kisszeminárium. A Fellner Jakab által tervezett épület egyik helyiségében egy befalazott fülke rejtőzött, a hátsó falán egy 1797-es felirat olvasható, az akkori mester kézjegyével.

Mint írták, a szakemberek számára a feltárt festések alapján vált egyértelművé, hogy a helyiség az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején az épület kápolnájaként funkcionált, erről eddig írott források nem kerültek elő. A nemrég megtalált falfülke egy korábban kialakított oltár része lehetett, amelyet később befalaztak. Csak a 2022-2023-as kutatások során bizonyosodott be, hogy ez egy kifejezetten gazdagon festett helyiség volt, amely 2025-re visszanyeri majd eredeti pompáját.

A Kisszeminárium eredetileg szegénysorból érkező növendékeknek adott otthont, ám a 19. században már Papok kórháza néven szerepelt. 1956-ban került ki az egyház tulajdonából, és egészen 2007-ig különböző oktatási intézmények működtek itt - áll a közleményben.

Felidézték, hogy tavaly elkészült a várnegyed megújításában érintett 18 épület homlokzata és tetőszerkezete, az év második felében 13 épületben zajlottak restaurátori, illetve a belső tereket érintő munkálatok. Egyebek mellett a Piarista Rendházban, a Ferences Rendházban, a Szent István-templomban és a Kisszemináriumban, míg a Szent Mihály-főszékesegyházban az altemplomban zajlottak restaurátori kutatások.

A 2023-ban átadott Szent Mihály-főszékesegyház, valamint a Biró-Giczey Ház után idén várhatóan két újabb épület, a Szent József Ház valamint a Nagypréposti Ház megújításának munkálatai is befejeződnek. Ezzel párhuzamosan idén is folytatódik a Veszprémi Főegyházmegye által indított Work in Progress programsorozat, amely a várnegyed megújítási munkálatainak kulisszái mögé ad betekintést vezetett sétákkal és kiállításokkal - zárul a közlemény.

Fotó: Kiss Dávid

Címkék: vár, veszprém

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.